Έφτασε στην Κίνα ο Ντ. Τραμπ – Έμφαση στα αμοιβαία οφέλη δίνουν οι Κινέζοι

08/11/2017
#

 

Έφτασε στην Κίνα ο Ντ. Τραμπ – Έμφαση στα αμοιβαία οφέλη δίνουν οι Κινέζοι

 

Εγκώμιο από τον  Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν πατήσει σήμερα στο κινεζικό έδαφος. Στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα, που ήδη ξεκίνησε, κυριαρχεί στην ατζέντα  το θέμα της Βόρειας Κορέας .

Πριν την άφιξή του στο Πεκίνο, ο Τραμπ εξήρε για τη «μεγάλη του πολιτική νίκη» στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Κατά την τελευταία του ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter: «Αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία να συναντήσω τον πρόεδρο Σι που μόλις πέτυχε μια μεγάλη πολιτική νίκη».

Κι ενώ επεφύλαξε θετικά σχόλια για τον Σι, ο Τραμπ εκτίμησε ότι η χθεσινή ημέρα, 100η επέτειος από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, θα πρέπει να κηρυχθεί «εθνική ημέρα των θυμάτων του κομμουνισμού».

«Σήμερα θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και αυτούς που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον κομμουνισμό», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά τους στο Πεκίνο αξιωματούχοι  προσβλέπουν και εκτιμούν ότι η επίσκεψη Τράμπ θα ενισχύσει τις προσπάθειες των δύο πλευρών για την οικοδόμηση ενός διμερούς πλαισίου σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, κάτι που υπογραμμίζεται  σε άρθρο του Γενικού Προξένου της Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο, Λούο Λινκουάν.

Η εκτίμηση αυτή, του Κινέζου διπλωμάτη δημοσιεύεται σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “The Seattle Times,” δίνοντας έμφαση στα οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και στα πεδία συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το άρθρο του Λινκουάν έχει γενικό τίτλο: “Οικοδομώντας από κοινού τις σινο-αμερικανικές σχέσεις,” τονίζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού και του κινεζικού λαού, ενώ υποστηρίζει ότι μέσω της συνεργασίας τόσο το Κινεζικό Όνειρο, όσο και το Αμερικανικό Όνειρο, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες πραγμάτωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua, AFP