Αφημένο στην τύχη του το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων

11/04/2018
#

Αφημένο στην τύχη του το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων

Εμφανή είναι τα σημάδια εγκατάλειψης στο ανάκτορο των Μαλίων, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Σύμφωνα με καταγγελίες το κυλικείο δε λειτουργεί από πέρυσι, ενημερωτικό υλικό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και το ανάκτορο κλείνει στις 3 μετά το μεσημέρι ενώ το εισιτήριο ανέρχεται στα 6 ευρώ!

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και συνολικά της χώρας, με το τρίτο σε μέγεθος Μινωικό ανακτορικό κέντρο του νησιού μας, αυτό των Μαλίων, εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης!
Το ανάκτορο των Μαλίων, ένας χώρος με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αν και αποτέλεσε σημαντικότατο κέντρο στο παρελθόν και είχε πιο περιφερειακό χαρακτήρα και ρόλο σε σχέση με τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού, δεν τυγχάνει του σεβασμού των ίδιων των Κρητικών αλλά και της Πολιτείας.
Μία επίσκεψη στον  αρχαιολογικό χώρο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι σε ένα ανάκτορο σώζεται εδώ και τόσα χρόνια σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ίσως το πιο εύκολα επισκέψιμο από όλα τα μινωικά ανάκτορα, δίνοντας μία αντιπροσωπευτική απεικόνιση της τότε εποχής, έχει αφεθεί στην τύχη του.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ακροατές που επισκέφθηκαν το μνημείο, από πέρυσι δεν λειτουργεί κυλικείο, σε έναν χώρο με περίπου 300 επισκέπτες σε ημερήσια βάση, ενώ δεν υπάρχει το παραμικρό έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό προς ενημέρωση των επισκεπτών με το λιγοστό προσωπικό να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την εξυπηρέτηση των τουριστών που καταβάλλουν το εισιτήριο των 6 ευρώ για να ξεναγηθούν στους χώρους του.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ίδιες καταγγελίες, ο χώρος κλείνει στις 3 μετά το μεσημέρι, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκεί μεταβαίνουν λεωφορεία και ΙΧ με τουρίστες αλλά βρίσκουν πόρτες κλειστές…

ekriti.gr Ανάκτορο Μαλίων