Αμερικανική προειδοποίηση στη Γερμανία για τις σχέσεις με το Ιράν

12/05/2018
#

Αμερικανική προειδοποίηση στη Γερμανία για τις σχέσεις με το Ιράν

 
 

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ θεωρεί λάθος να συνεργάζονται γερμανικές επιχειρήσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία

 

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία υπερασπίστηκε τη θέση ότι οι γερμανικές εταιρείες πρέπει να  σταματήσουν να συνεργάζονται με το Ιράν, διερωτώμενος μάλιστα για ποιον λόγο το Βερολίνο θα ήθελε να έχει οποιαδήποτε σχέση με μια οικονομία που ρυθμίζεται από τους μουλάδες.

 

«Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα», είχε γράψει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση από την συμφωνία με το Ιράν και επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

 

 Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild την Παρασκευή, ο κ. Γκρένελ πρότεινε ότι δεν ήταν σωστό οι επιχειρήσεις να λειτουργούν στο Ιράν. «Κάθε χώρα είναι κυρίαρχη και μπορεί να αποφασίσει για τις κυρώσεις», είπε, «αλλά η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, η EU3 δηλαδή, λένε ότι ο Ιράν αποτελεί απειλή. Θέλετε να κάνετε δουλειές υπό απειλή; Αν ναι, τότε όλα τα αφεντικά της εταιρείας που το θέλουν αυτό πρέπει να σηκωθούν και να το πούν: Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους μουλάδες», πρόσθεσε.  

 

To αρχικό του tweet ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ Γερμανών επιχειρηματιών και πολιτικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι δε μπορεί ένας πρεσβευτής να δίνει εντολές για τέτοια ζητήματα.

Η Άντρεα Νάλες, αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών του αριστερού κέντρου, του εταίρου συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν ήταν δουλειά της να διδάξει τον κ. Γκρένελ διπλωματία, «αλλά φαίνεται ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω εκπαίδευση».

Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο πρώην Γερμανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ,κατηγόρησε τον Γκρένελ στο Twitter, λέγοντας ότι «οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να ακούσουν, αλλά απεχθάνονται τις οδηγίες»

 Να σημειωθεί ότι η θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο ήταν κενή για 15 μήνες πριν την έλευση του Γκρένελ, η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς πρέσβη στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία.

 

Πηγή: Financial Times