Ανάλυση CNNi: Συνταγή επιτυχίας σε τέσσερα βήματα για τη συνάντηση Κιμ - Τραμπ

11/06/2018
#

Ανάλυση CNNi: Συνταγή επιτυχίας σε τέσσερα βήματα για τη συνάντηση Κιμ - Τραμπ

 

 

Πηγή: REUTERS/KCNA handout via Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στη Σιγκαπούρη για τη δυνητικά ιστορική συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, με τον οποίο θα θέσουν επί τάπητος τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Βάσει των τελευταίων tweet του, είναι σαφές πως ο Τραμπ επιθυμεί διακαώς να δείξει στον κόσμο πως μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή τη δουλειά, πετυχαίνοντας αυτό στο οποίο απέτυχαν οι προκάτοχοί του. Και πράγματι, μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα παρά στη διατήρηση της ειρήνης με κάποιους από τους παλιότερους εταίρους των ΗΠΑ. 

 

Ο αρθρογράφος των New York Times, Νίκολας Κριστόφ έχει ευθέως προειδοποιήσει τους Δημοκρατικούς να αποφύγουν τον κυνισμό και την τακτική της αντίθεσης στη συγκεκριμένη συγκυρία. «Δυστυχώς, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμπεριφέρονται αρκούντως ‘τραμπικά’: Μοιάζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο στον να τον υπονομεύσουν παρά να στηρίξουν μία ειρηνευτική διαδικασία με τη Βόρεια Κορέα».

Όταν πρόκειται για ζητήματα διπλωματίας, ο διάλογος, η διαβουλεύση και η αλληλεπίδραση πάντα ωφελούν.

Ωστόσο, παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί το πώς θα εξελιχθεί μία σύνοδος (ιδίως με δύο τόσο απρόβλεπτους ηγέτες όπως ο Τραμπ κι ο Κιμ). Ακόμη κι όταν επιτυγχάνονται συμφωνίες, κάποιες φορές καταρρέουν. Το 1994, ο τότε πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον έφερε τα στοιχεία αυτά της διπλωματίας στο τραπέζι και έφυγε με το λεγόμενο «Συμφωνημένο Πλαίσιο» (Agreed Framework), με τη Βόρεια Κορέα να συναινεί στον τερματισμό συγκεκριμένων μερών του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Ωστόσο, στο τέλος ο Κλίντον υποτίμησε το πόσο αποφασισμένη ήταν η βορειοκορεατική ηγεσία να φτιάξει πυρηνικό οπλοστάσιο και το πόσο επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις ως τρόπο ανάδειξής της σε πρωταγωνιστρια διεθνούς νομιμότητας.

Πολλοί αναλυτές ίσως συμφωνούν στο ότι η όποια εξέλιξη της συνόδου της Σιγκαπούρης θα είναι σίγουρα καλύτερη από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πέρυσι, όταν τα tweet του προέδρου Τραμπ απείλησαν με πρόκληση ενός νέου πολέμου.

cnn.gr