Ολοένα περισσότεροι έφηβοι σε πάρα πολλές χώρες - και στην Ελλάδα - πειραματίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι μυρίζει ωραία και καταλήγουν να κάνουν συστηματική χρήση, "αφού δεν κάνει τόσο κακό όσο το κανονικό τσιγάρο".

Όμως αυτή η τάση εξελίσσεται σε επιδημία, σύμφωνα με τον επίτροπο Scott Gottlieb, κάτι που πρέπει να σταματήσει, όπως τόνισε σε ομιλία του.

"Ο Οργανισμός θα επανεξετάσει την πιθανότητα κάποια αρωματικά ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρειάζονται έγκριση από τον FDA πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση μερικών προϊόντων".

Οι παρασκευάστριες εταιρίες εμπορεύονται αρωματικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, που απευθύνονται σαφώς σε ανηλίκους, με γεύσεις όπως ζαχαρωτό και τσιχλόφουσκα.

Ο FDA δήλωσε ότι πάνω από δύο εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2017. Έδωσε, μάλιστα, στις πέντε κορυφαίες παρασκευάστριες εταιρίες προθεσμία 60 ημερών, για να απαντήσουν σχετικά με το πώς θα μετριάσουν τις πωλήσεις σε ανηλίκους.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια ολόκληρη νέα γενιά να εθιστεί στη νικοτίνη", υπογράμμισε ο επίτροπος του Οργανισμού.

"Παραμένουμε δεσμευμένοι να ασκήσουμε πολιτικές, που θα επιτρέπουν την πιθανότητα να βοηθηθούν οι ενήλικες καπνιστές με το άτμισμα, προκειμένου να απεξαρτηθούν από την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος, αλλά δεν μπορεί αυτό να αποβεί σε βάρος των παιδιών", κατέληξε.

http://healthmag.gr