Άρχισαν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας

04/12/2017
#

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν διεξαγάγει στην ιστορία άρχισαν σήμερα η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την επιτυχημένη δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου της.

Στα ετήσια κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που βαπτίστηκαν «Άγρυπνος Άσος» (Vigilant Ace), θα πάρουν μέρος έξι «αόρατα» για τα ραντάρ αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor και συνολικά τουλάχιστον 230 αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο των ασκήσεων θα αναπτυχθούν επίσης αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Κορέα θα πρόκειται για την άσκηση με τη συμμετοχή των περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς που έχει γίνει ποτέ. Περίπου 12.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους άνδρες των Πεζοναυτών και του Πολεμικού Ναυτικού, θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, μαζί με άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν οκτώ αμερικανικές και νοτιοκορεάτικες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα νοτιοκορεάτικων μέσων ενημέρωσης, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer αναμένεται να πάρουν επίσης μέρος στα γυμνάσια. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή.

Τα κοινά γυμνάσια έχουν στόχο να αυξήσουν την ετοιμότητα και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δύο κρατών και να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, όπως ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξή τους. Οι ασκήσεις καταγράφονται μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση του πιο προηγμένου ICBM που έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις και καταδίκες.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ