Δείτε πόσα δισεκατομμύρια δολάρια «έκαναν φτερά» από τις τουρκικές μετοχές

13/04/2018
#

Δείτε πόσα δισεκατομμύρια δολάρια «έκαναν φτερά» από τις τουρκικές μετοχές

 

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων έχει θέσει στο στόχαστρο τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού. Μπορεί οι περισσότερες αναφορές να έχουν να κάνουν με την ελεύθερη πτώση της λίρας και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας στις αγορές ομολόγων, αλλά και οι ρευστοποιήσεις στην τουρκική αγορά μετοχών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, από τις αρχές του μήνα η αξία των τουρκικών μετοχών έχει συρρικνωθεί κατά 20 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι ενδεχομένως η αιμορραγία να μην έχει φτάσει στο τέλος της.

Ο δείκτης Borsa Instanbul 100 Index καταγράφει πτώση 3,9% μόνο αυτή την εβδομάδα- στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από το Νοέμβριο του 2016.

Επιμέρους τεχνικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το τουρκικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται να εισέλθει σε φάση πτωτικής αγοράς, την ώρα που βρισκόταν σε διαρκή άνοδο από τα τέλη του 2016.

Μερίδα ειδικών διαφωνεί πάντως, σημειώνοντας ότι το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών ήταν μάλλον υπερβολικό και θα πρέπει να περάσει περισσότερος χρόνος για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για μία προσωρινή αντίδραση ή η αρχή μίας μακράς φάσης διόρθωσης.

TRIBUNE