Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν: Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα δουν τον Γάλλο πρόεδρο

08/09/2017
#

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν: Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα δουν τον Γάλλο πρόεδρο

HuffPost Greece 

Ταυτόσημα πολιτικά μηνύματα έστειλαν Τσίπρας και Μακρόν στις συναντήσεις, τις δηλώσεις και τις ομιλίες τους. Η Αθήνα είναι πολιτικά απόλυτα ικανοποιημένη από όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και για το χρέος, και για την οικονομία, και για το ΔΝΤ, αλλά και για την Ευρώπη.

Αυτό που μένει είναι να αποβεί σήμερα «καρποφόρα» η συνάντηση Μακρόν με τους ‘Έλληνες επιχειρηματίες και της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γάλλους επενδυτές. Έτσι θα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο και ο τρίτος πυλώνας της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πηγές από το Μαξίμου αποτιμώντας την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μακρόν επεσήμαναν τις εμφατικές αναφορές του Γάλλου προέδρου

-στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. «Είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης», λένε και υπογραμμίζουν ότι «η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος».

-ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα

-στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους.

Ειδικά για το θέμα του ΔΝΤ ήταν έκδηλη χθες η εκτίμηση ότι ο Μακρόν κυρίως με όσα είπε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό κυριολεκτικά «σκότωσε» το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν τόνισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να λειτουργήσει «καλή τη πίστη και χωρίς να θέσει νέους όρους» στην διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση. Το μήνυμα Μακρόν ήταν τριπλό:

α) γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

β) παράλληλη συζήτηση για το χρέος

γ) όχι σε νέα προαπαιτούμενα.

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβλέπει ευρωπαϊκά προγράμματα και τάχθηκε υπέρ της θέσης που υποστηρίζει η Ελλάδα: να μάθει η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.

Με αφορμή και το παραπάνω σημείο κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι συνολικά η ευρωπαϊκή ατζέντα του Εμμ. Μακρόν παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις ομιλίες - τομές που εκφώνησαν στην Πνύκα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα Τσίπρας και Μακρόν παρουσίασαν τις πιο προωθημένες θεσμικά προτάσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης αλλά και για την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές με έμφαση στη νέα γενιά.

Είναι προφανές ότι ο Μακρόν από την δική του θέση και με το δικό του σκεπτικό θέλει την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Βλέπει παράθυρο ευκαιρίας τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν νωπές λαϊκές εντολές, αλλά θεωρεί προϋπόθεση την επίλυση της ελληνικής κρίσης οριστικά για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα δουν τον Μακρόν

Σημαντικά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τον χώρο της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών, των τραπεζών, του τουρισμού, της διατροφής, της ναυτιλίας κ.ά. περιλαμβάνονται στη λίστα με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συναντώνται σήμερα με τον Εμμ. Μακρόν τους Γάλλους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στην Αθήνα. Συνολικά συμμετέχουν περίπου 50 επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς.

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που κλήθηκαν στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο:

1 Aegean Airlines

2 Aiglon

3 Alpha Bank

4 Apivita

5 Archirodon

6 Athens Medical Group

7 Athens Stock Exchange (Χρηματιστήριο Αθηνών)

8 Athens Water Supply & Sewerage Com (ΕΥΔΑΠ)

9 Attica Bank

10 British American Tobacco Hellas

11 Copelouzos Group

12 Corallia Clusters Initiative

13 Creta Farms

14 Dogma Gourmet

15 ELPEN (Panhellenic Association of Paharmaceutical Industries)

16 Eurobank

17 FF Group

18 Forthnet ΦΟΡΘ S.A.

19 Gek Terna Group of Companies

20 Greek Tourism Confederation (SETE)

21 Hellenic Corporation of Assets and Participations (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας)

22 Hellenic Petroleum S.A. (ΕΛΠΕ)

23 Inasco

24 Innoetics

25 Intracom Holdings ΙΝΤΚΑ+0,48% S.A.

26 Intrakat

27 J&P Avax

28 Kampakas S.A.

29 Korres

30 Marfin Investment Group

31 Papastratos

32 Prisma Electronics

33 Profile Software

34 Public Power Corporation (ΔΕΗ)

35 Raycap

36 Raymetrics

37 SEPE

38 SEV - Hellenic Federation of Enterprises

39 Temes

40 Theon Sensors

41 Thessaloniki Port Authority S.A.

42 Thrace Group

43 Union of Greek Shipowners (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών)

44 Viohalco S.A. (VIO)

45 Vodafone

46 Workable

47 Warply-Exports Manager

48 Hellenic Community in Paris (Ένωση Ελλήνων Παρισίων)

49 International Business Services

50 Enterprise Greece