ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

30/11/2017
#

ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Η κυβέρνηση επιδίωξε την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία, ΑΛΛΑ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ του εμπάργκο.. Η ΝΔ υπερθεματίζει με διαβαθμισμένα έγγραφα ενάντια στην πώληση όπλων, ΑΛΛΑ κάποιοι ευρωβουλευτές της, καταψήφισαν την επίμαχη παράγραφο στο ψήφισμα

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία

Η διπλή υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τον αν ψηφίστηκε ή καταψηφίστηκε από το ΕΛΚ η συγκεκριμένη παράγραφος

 NewsroomHuffPost Greece

 

FAISAL NASSER / REUTERS

Εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα για την Υεμένη, που περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο  όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία.

 

Υπέρ τάχθηκαν 539, κατά 13 και 81 απείχαν. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.Το ψήφισμα  συνυπέγραψαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, εκτός από το ακροδεξιό κόμμα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας. Από ελληνικής πλευράς, το ψήφισμα συνυπέγραψαν από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά η Κωνσταντίβα Κούνεβα και ο Νίκος Χουντής και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ

Να εξηγήσουν γιατί ψήφισαν «όχι» στην πρόταση για επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις που πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία να σεβαστούν το μήνυμα της Ευρωβουλής. 

 

«Από το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εμού προσωπικά τέθηκε το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη. Στο σημερινό ψήφισμα το εμπάργκο κατά της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται δύο φορές. Έχουμε αποφασίσει να συντονιστούμε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία. Όχι με το λαϊκισμό», απάντησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

«Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος» για τη Σαουδική Αραβία», αναφέρουν πηγές από το γραφείο Τύπου της ΝΔ σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του κόμματος στην ψηφοφορία για την επιβολή εμπάργκο για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

«Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν, διευκρινίζεται ότι στη σημερινή ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία της Ευρωβουλής όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται δύο φορές η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει:«Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  κατατέθηκε κοινό Ψήφισμα για  την κατάσταση στην Υεμένη,  από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, το οποίο φέρει και την υπογραφή του κ. Κεφαλογιάννη,  Και, ενώ στο Ψήφισμα,  οι ευρωβουλευτές της ΝΔ  ψήφισαν υπέρ, στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (το δεύτερο κομμάτι της – 15/2), με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο επικαλείται το Ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016 που ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας».  

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Η συγκεκριμένη παράγραφος με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο «επικαλείται το ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016 που ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας» εγκρίθηκε μόλις με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.

Η μεγάλη διαφορά των ψήφων έγκειται στο ότι η πλειοψηφία των κεντροδεξιών ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση. Επίσης, το επίμαχο άρθρο καταψήφισαν ορισμένοι ευρωβουλευτές των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), του ακροδεξιού κόμματος, ”η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας”, του ευρωσκεπτιστικού, ”η Ευρώπη της Ελευθερίας και της ’Αμεσης Δημοκρατίας” και μη εγγεγραμμένοι. Την πρόταση υπερψήφισαν σύσσωμα τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Σημειώνεται ότι τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα- τον τελικό λόγο έχει η Κομισιόν. 

Την έγκριση του ψηφίσματος με «συντριπτική πλειοψηφία» χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «To Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 90% το ψήφισμα για την Υεμένη το οποίο περιλαμβάνει και την πρόταση για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη και της ενεργού ανάμειξης της Σαουδικής Αραβίας με άσχημο τρόπο σε αυτήν την κρίση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, θετικό μήνυμα και βήμα του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης, καλώντας την Επιτροπή να πάρει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία και τις κυβερνήσεις της ΕΕ «να σεβαστούν το μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου».

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένω να το κάνουν και οι κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που πουλάνε πολλά όπλα στη Σαουδική Αραβία. Να ακούσουν το μήνυμα του 90% του Ευρωκοινοβουλίου» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την καταψήφιση της πρότασης για την επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία από το ΕΛΚ, ο Δ. Παπαδημούλης δημοσίευσε στο Twitter: «Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς ψήφισαν ‘Ναι’ στο να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Σε απόλυτη συνέπεια με την ψήφο τους και τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ μπορούν να εξηγήσουν γιατί είπαν ‘Όχι’ στην πρόταση για το εμπάργκο;».

Δήλωση Ανδρουλάκη

«Πιστοί στις αξίες του ανθρωπισμού, διατηρήσαμε την αρχική μας θέση υπέρ της επιβολής του εμπάργκο καθώς ουδείς δικαιούται να παραμένει αδιάφορος μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά και περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας» δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας, ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν στα «όρια του πολιτικού παραλογισμού».

«Eνώ οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος επιχειρηματολόγησαν με θέρμη υπέρ της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο! Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση της παραγράφου για το εμπάργκο, παρόλο που τις τελευταίες μέρες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρωτοστατεί κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας!» ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης στη δήλωσή του.

Η θέση του ΚΚΕ

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα (ΕΟ) του ΚΚΕ υπερψήφισε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που ζητά από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της να μην προμηθεύουν με όπλα και πολεμοφόδια τη Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι δραματικοί τόνοι του ψηφίσματος για την τραγωδία που βιώνει ο λαός της Υεμένης, συνιστούν υποκρισία, καθώς απουσιάζει κάθε αναφορά στις αιτίες που την προκαλούν, στις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών και της ΕΕ, που θεωρεί και στηρίζει τη Σαουδική Αραβία ως «στρατηγικό εταίρο» της στη περιοχή της Μ. Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. 

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)