ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ

30/12/2017
#

Αυξημένες οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες το νέο έτος

Από 10% έως και 20% η αύξηση

NewsroomHuffPost Greece

Μέχρι και 20% θα αυξηθεί ο λογαριασμός των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με την έλευση της νέας χρονιάς. Κι αυτό γιατί έχει αποφασιστεί η εκ βάθρων αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με την κατάργηση της αφαίρεσης των ποσών που καταβλήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, η βάση υπολογισμού θα είναι πλέιν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για το προηγούμενο κάθε φορά φορολογικό έτος.

Δηλαδή, οι εισφορές του ενός έτους δεν εξαιρούνται από τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του επόμενου.

Κατ′ εξαίρεση και ειδικά για το 2018,ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται κανονικά χωρίς την έκπτωση του 15%.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Ιανουαρίου 2018, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους ασφαλισμένους -εκτός απροόπτου- προς τα μέσα Φεβρουαρίου για να είναι πληρωτέα στο τέλος του ίδιου μήνα, θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει τον νέο τρόπο υπολογισμού και τις αυξήσεις.

Όπως και φέτος, αρχικά ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2016 αλλά και τις εισφορές που πληρώθηκαν για το 2016 σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν συμψηφισμοί με βάση τα εισοδήματα του 2017 και τις ενιαίες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Oι ειδικοί υπολογίζουν πως η αύξηση θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, ενώ η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους το 2018 θα είναι 59 εκατ. ευρώ, η οποία θα εκτιναχθεί στα 124 εκατ. το 2019.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, όπως θα έπρεπε, ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σύμφωνα με το εισόδημα που είχαν το 2016 και συνεχίζουν να πληρώνουν με βάση το εισόδημα του 2015.