Εκκληση για τη διάσωση τέμπλου του 17ου αιώνα

29/03/2018
#

Εκκληση για τη διάσωση τέμπλου του 17ου αιώνα

 

Εκκληση στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και σε όσους ιδιώτες ή φορείς έχουν οικονομική δυνατότητα απευθύνει η Κοινότητα των Πουλάτων στην Κεφαλλονιά για τη διάσωση...

...ενός σπάνιας ομορφιάς και τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτου τέμπλου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. 

Πρόκειται για το παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο της προσεισμικής εκκλησιάς της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας, ενός ιστορικού ναού του 17ου αιώνα, που αν και εγκαταλειμμένος και χωρίς σκεπή στέκει ακόμη όρθιος στα όρια των προσεισμικών Πουλάτων με τον σύγχρονο οικισμό.

Το τέμπλο του ναού, για να διασωθεί μετά τον σεισμό του 1953, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, μεταφέρθηκε στον προκατασκευασμένο Ναό της Κοίμησης μέσα στο νεκροταφείο του χωριού. 

Ο μικρός κοιμητηριακός ναός είναι σιδηροκατασκευή και λόγω της παλαιότητας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. 

Σήμερα η τοιχοποιία και η στέγη του ναού έχουν διαβρωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στατικότητας θέτοντας προφανώς σε κίνδυνο τους πιστούς και φυσικά τα κειμήλια που φιλοξενεί. Οι κάτοικοι των Πουλάτων υποστηρίζουν ότι, αν και το πρόβλημα του ναού είναι εδώ και χρόνια εμφανές διά γυμνού οφθαλμού, η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει ήταν η αναστήλωση του κωδωνοστασίου στη δεκαετία του 2000 με δαπάνες του ΟΤΕ, του πολιτιστικού συλλόγου και της ίδιας της ενορίας των Πουλάτων.

Επιπλέον αναφέρουν ότι τόσο ο εφημέριος π. Σπυρίδωνας όσο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του χωριού έχουν κατά καιρούς καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επισκευής, της προστασίας και της ανάδειξης του ναού και του τέμπλου του, ωστόσο προσέκρουσαν στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς αρμοδίων και ασφαλώς στα πενιχρά οικονομικά μέσα που η ενορία διαθέτει.

Δημοκρατία