Ευάγγελος Γαζής: Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει επένδυση 100 εκατ. με τεχνογνωσία του CERN

14/05/2018
#

Ευάγγελος Γαζής: Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει επένδυση 100 εκατ. με τεχνογνωσία του CERN

 NewsroomHuffPost Greece

 

DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ανεξήγητα μια επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με επιστημονικά, τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, αναφερόμενος στην καινοτόμο Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων. 

 

«Είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας η ανεξήγητη πολιτική απόφαση της ΓΓ. Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου της αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη να μη διεκδικήσει εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε» επισήμανε.

 

Πρόκειται, σημείωσε, για εξοπλισμό που αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, όχι με ακτινοβολία, αλλά με σωματίδια, που είναι μια μοναδική πρωτοποριακή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στα πολύ ανεπτυγμένα κράτη και στην Ευρώπη. 

 

Όπως εξήγησε ο κ. Γαζής, υπάρχει απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης να εγκριθεί τέτοιο επιστημονικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπάρχει τεχνική μελέτη που έχουν προσυπογράψει το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

 

«Τεχνολογικά και επιστημονικά έχουμε ευχέρεια να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε το εξ Ευρώπης δώρο που κοστίζει 100 εκατ. ευρώ και θα έχει αποτελέσματα για τον ελληνικό πληθυσμό αλλά και για τα βαλκανικά και μεσογειακά κράτη» σημείωσε- προσθέτοτνας ότι η Ελλάδα δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο απλά παρατηρητής στο πρόγραμμα, με συνέπεια να διεκδικούν τη μονάδα άλλα βαλκανικά κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, και το Μαυροβούνιο.