Η αποθέωση στον Καραμανλή στα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ το 1974

09/09/2018
#

 

NewDemocracy.gr

Τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ το 1974 πραγματοποιήθηκαν στις 7:30 το απόγευμα της 31ης Αυγούστου στο Παλέ ντε Σπορ, με μοναδική συμμετοχή κόσμου και πρωτοφανή παλμό λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Μαύρος, ο Υπουργός Συντονισμού Ξ. Ζολώτας και Εμπορίου Α. Κανελλόπουλος.

 

Στον αγιασμό χοροστάτησε  ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμονας και αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΘ Νικόλαος Ζαρντινίδης και ο Υπουργός Εμπορίου Κανελλόπουλος.

 

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αντί ομιλίας εγκαινίων απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους και δήλωσε “Εγκαινιάζω την πρώτην μεταπελευθερωτική περίοδον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης”.

Η δεξίωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατέθηκε από την Διοίκηση της ΔΕΘ στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς”.

 

Μιάμιση ώρα πριν τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε από το “Μακεδονία Παλάς” σε 300.000 κόσμο που τον αποθέωσε.

 

Το περίπτερο της Κύπρου μετά τα θλιβερά γεγονότα αποτέλεσε χώρο προσκυνήματος για τους Θεσσαλονικείς.

 

Από τα εκδοτήρια της ΔΕΘ, πωλούνταν εισιτήρια για την μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση στις 7 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του ΠΑΟΚ υπέρ των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας.

 

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης»