Η Τουρκία «παίζει με τη φωτιά»: Δέσμευσε κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πυρά

14/11/2018
#

Η Τουρκία «παίζει με τη φωτιά»: Δέσμευσε κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πυρά 

 

H Tουρκία προκαλεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και "παίζει πλέον με τη φωτιά". Η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση περιοχής βόρεια του τρυπανιού για άσκηση με χρήση πυρών την ημέρα που θα αρχίσουν οι εργασίες του γεωτρύπανου της Exxonmobil.

Με τη NAVTEX 1117/18 που εξέδωσε χθες το απόγευμα δεσμεύει παράνομα, αφού δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, μια μεγάλη περιοχή 70 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πάφου για την ερχόμενη Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 6 το πρωί για άσκηση με τη χρήση όπλων.

Η περιοχή που δεσμεύει παράνομα η Τουρκία βρίσκεται σε ικανή απόσταση από το σημείο που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη γεώτρηση της Exxonmobil, ωστόσο η Παρασκευή δεν είναι διόλου τυχαία καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ημέρα εκείνη είναι αυτή κατά την οποία θα αρχίσει πλέον να τρυπά το «Stena IceMax».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τρυπάνι θα μπορούσε να πέσει ακόμα και σήμερα καθώς όλα είναι έτοιμα. Η αυριανή ημέρα Πέμπτη, θα αποφευχθεί από την εταιρεία, καθώς είναι η ημέρα ανακήρυξης της ίδρυσης του ψευδοκράτους στην Βόρεια Κύπρο και οι αμερικανοί δεν θα ήθελαν να "οξύνουν" την κατάσταση....

Για αυτό τον λόγο, όλες οι ενδείξεις δείχνουν την Παρασκευή.

Από στρατιωτικές πηγές πάντως τόσο σε Αθήνα και Λευκωσία δεν υπάρχουν πληροφορίες για κινήσεις τουρκικών πλοίων στην περιοχή, πέραν εκείνων που συνοδεύουν το Barbaros που κινείται μεταξύ των οικοπέδων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ και το οποίο παρακολουθεί η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Στα ανοικτά της Μερσίνας η γεώτρηση του αμερικανικού γεωτρύπανου Rowan Norway για λογαριασμό της Αγκυρας

Στα ανοιχτά της Μερσίνας αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση το  αμερικανικό γεωτρύπανο Rowan Norway καθώς από σήμερα είναι σε ισχύ η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία  και διαρκεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, που επικαλείται την Οδηγία προς Ναυτιλλομένους, η οποία εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί 36 μοίρες βόρεια και 34 μοίρες ανατολικά της Μερσίνας. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είχε υπογράψει με την αμερικανική εταιρεία Rowan Companies στις 24 Σεπτεμβρίου συμφωνία για δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. 

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε κανείς να μπει σε περιπέτειες

Ο υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου ερωτώμενος από δημοσιογράφους τόνισε ότι «έχουμε κάνει τα πάντα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας και δεν θέλουμε κανείς να μπει σε περιπέτειες» αφήνοντας για ακόμη μία φορά σαφέστατες απειλές.

PRONEWS.GR