Ηχηρό χαστούκι στην Τσεχία που μιλούσε παράνομα για τάχα «ελληνικό γιαούρτι»

06/02/2019
#

Ηχηρό χαστούκι στην Τσεχία που μιλούσε παράνομα για τάχα «ελληνικό γιαούρτι»

 

Σχέδιο αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας της, προκειμένου να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί παράτυπα τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», υπέβαλε η Τσεχία

Αυτό ανέφερε ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις, σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη. 

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2017 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας για το θέμα. 

Στις 20 Νοεμβρίου 2018 έγινε η πρώτη συνάντηση των κ. Αραχωβίτη και Αντρουκάιτις στις Βρυξέλλες, στην οποία η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το ζήτημα και ζήτησε σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία είχε θεσπίσει σχετική νομοθεσία από το 2016, για τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή. 

Οπως υπογράμμισε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αραχωβίτης, με την παρέμβαση του κ. Αντρουκάιτις κατάφερε η Επιτροπή να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της.