Ιστορική συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι

31/08/2018
#

Ιστορική συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι

 

Εξαιρετικής σημασίας είναι η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, για το ζήτημα της Ουκρανίας μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου.

Βαρόμετρο για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις Μόσχας - Φαναρίου εκτιμάται ότι θα είναι η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Πατριάρχη Μόσχας, Κυρίλλου.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ρώσος Προκαθήμενος ζήτησε ο ίδιος να επισκεφθεί το Φανάρι για επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συζητήσει, όπως αναφέρεται, θέματα «διμερούς ενδιαφέροντος». Εκκλησιαστικοί, αλλά και πολιτικοί αναλυτές , θεωρούν βέβαιο πως ο λόγος της επίσκεψης του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Φανάρι είναι το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Στις 9:50 έφτασε ο Πατριάρχης Μόσχας στο οικουμενικό Πατριαρχείο όπου τον υποδέχθηκε ο οικουμενικός Πατριαρχης κκ Βαρθολομαίος Ο πατριάρχης Μόσχας μετα την άφιξή του εισήλθε στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο όπου προσκύνησε τις εικόνες. Αμέσως μετά εισήλθε στην αίθουσα του θρόνου όπου μαζί με με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προχώρησαν σε δηλώσεις Τουλάχιστον 15 Ρωσικά τηλεοπτικά συνεργεία βιντεοσκόπησης και δεκαδες φωτογράφοι παραβρέθηκαν στο οικουμενικό πατριαρχείο.

Το ζήτημα αφορά το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - «Πατριαρχείο Κιέβου» - προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο να συσταθεί Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία. Το «Πατριαρχείο Κιέβου» με επικεφαλής τον Πατριάρχη Φιλάρετο, που τη δεκαετία του ’90 αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας, επιθυμεί να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία και έχει την υποστήριξη του Ουκρανού προέδρου, Πετρό Ποροσένκο, και του Κοινοβουλίου της χώρας. Στην Ουκρανία η Εκκλησία είναι τριχοτομημένη. Εκτός από το «Πατριαρχείο Κιέβου», υπάρχει η επίσημη εκκλησιαστική αρχή η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, με Προκαθήμενο τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, και η «Ουκρανική Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία».