Καταδίκη των σαμποτάζ σε πλοία των Εμιράτων από το Συμβούλιο του Κόλπου

13/05/2019
#

Καταδίκη των σαμποτάζ σε πλοία των Εμιράτων από το Συμβούλιο του Κόλπου

 

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε τις «επιχειρήσεις δολιοφθοράς» (σαμποτάζ) σε τέσσερα εμπορικά πλοία κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) την Κυριακή.

 

Η ενέργεια αυτή «θα κλιμακώσει τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της», έκρινε ο Άμπντουλ Λατίφ Αζ Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.

Τέσσερα εμπορικά πλοία έγιναν στόχος «επιχειρήσεων δολιοφθοράς» κοντά στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της δολιοφθοράς για την οποία έκανε λόγο.

Την ενέργεια καταδίκασε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, διαβεβαιώνοντας ότι στέκει στο πλευρό των ΗΑΕ.

Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «καταδικάζει όλες τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ» και την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου με τα ΗΑΕ για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM, μετέδωσε νωρίτερα ότι το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο εμιράτο Φουτζέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες ανεφοδιασμού στον κόσμο, ακριβώς έξω από τα Στενά του Ορμούζ.

Τα Στενά αποτελούν ζωτικής σημασίας πέρασμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής.

Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων —μεταξύ άλλων ενός αεροπλανοφόρου— στη Μέση Ανατολή σε αντίδραση στις «ξεκάθαρες» ενδείξεις περί «άμεσων απειλών» από το Ιράν για τις οποίες μιλά ο Λευκός Οίκος.

TRIBUNE.GR