Κρίση στη Μέση Ανατολή: Εκτάκτως επιχειρησιακά τα F-35A Adir της ισραηλινής Αεροπορίας!

06/12/2017
#

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Εκτάκτως επιχειρησιακά τα F-35A Adir της ισραηλινής Αεροπορίας!

 

 

H ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε εκτάκτως σήμερα την επιχειρησιακή ένταξη του νέου της μαχητικού 5ης γενιάς F-35A Adir, σε μια περίοδο όπου η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε μέγιστο αναβρασμό εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή ετοιμότητα των F-35 εκτός ΗΠΑ, με μόνο τους Αμερικανούς Πεζοναύτες να έχουν ήδη επιχειρησιακά αεροσκάφη.

ADVERTISING

inRead invented by Teads

Εν μέσω μάλιστα αξιολόγησης και επιχειρησιακής ένταξης ισραηλινά F-35A μετέχουν και στην άσκηση «Ονήσιλος – Γεδεών» που πραγματοποιείται στο κυπριακό FIR με σύνθετα σενάρια εναντίον Α/Α συστημάτων της ΕΦ TOR-M1 και Buk-M1-2.

«Η ανακήρυξη ως επιχειρησιακής της πρώτης Μοίρας με αεροσκάφη F-35 έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η IAF επιχειρεί σε ένα μεγάλο εύρος μετώπου σε μια περιοχή της Μέσης Ανατολής που αλλάζει συνεχώς», δήλωσε ο Ισραηλινός  Αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος Amikam Norkin  για να συνεχίσει:

«Η επιχειρησιακή πρόκληση η οποία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη κάθε μέρα, έχει ως απάντηση ένα μαχητικό το Adir του οποίου οι ικανότητες προσθέτου μια επιπλέον ασπίδα προστασίας στις ικανότητες της IAF».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η ισραηλινή Αεροπορία έχει παραλάβει 9 αεροσκάφη τα οποία είναι πλέον επιχειρησιακά με τη Μοίρα 140 “ Golden Eagle” στην ΑΒ Nevatim.

Τα πρώτα αεροσκάφη παραλήφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, με πέντε αεροσκάφη να πραγματοποιούν τις απαραίτητες δοκιμές προκειμένου η Μοίρα να κηρυχθεί επιχειρησιακή.

Να σημειωθεί πως η ανακήρυξη ως επιχειρησιακή έγινε εσπευσμένα καθώς ο στόλος των F-35  είχε καθηλωθεί εξαιτίας συμβάντος με πτηνό το οποίο συγκρούστηκε με ένα από τα αεροσκάφη, πυροδοτώντας σενάρια περί «κτυπήματος» από τη συριακή αεράμυνα, σενάρια όμως που δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε απ τη Συρία ούτε από το Ισραήλ, ούτε και από κάποιο τρίτο μέρος.

Η επιχειρησιακή ένταξη του αεροσκάφους, η οποία ήταν ταχύτατη,  είναι πρώτη σε χώρα εκτός των ΗΠΑ με μόνο τους Αμερικανούς Πεζοναύτες να έχουν προηγηθεί χρονικά.

Η ιταλική Αεροπορία έει παραλάβει μέχρι τώρα 8 μαχητικά F-35 αλλά δεν έχει προχωρήσει σε επιχειρησιακή ένταξη ακόμη.

Για την αξιολόγηση του αεροσκάφους από την IAF πριν κηρυχθεί επιχειρησιακό μίλησε και ο διοικητής της 140 Μοίρας λέγοντας: «Η αξιολόγηση εξέτασε όλες τις δυνατές αποστολές και τα σενάρια τα οποία περιλαμβάνονται στο δόγμα της IAF τόσο σε αποστολές αέρος-εδάφους όσο και σε αέρος-αέρος».

Να σημειωθεί πως το F-35 δεν μπορεί να εντοπιστεί απο τα  ραντάρ που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη και  τα αντιαεροπορικά συστήματα και τα οποία εκπέμπουν στις μπάντες συχνοτήτων C, X, Ku και S

pronews