Μάικ Πενς: Ίσως να μιλήσουμε με τη Βόρεια Κορέα στην Πιοντσάν

07/02/2018
#

Μάικ Πενς: Ίσως να μιλήσουμε με τη Βόρεια Κορέα στην Πιοντσάν

 

Το ενδεχόμενο μίας συνάντησης αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας, άφησε ανοιχτό την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

 

«Όσον αφορά την όποια αλληλεπίδραση με τη βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία, δεν έχω ζητήσει συνάντηση, αλλά θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους στην Αλάσκα, καθ’ οδόν προς την Ιαπωνία, όπου θα αρχίσει μια περιοδεία στην Ασία.

Μολονότι ο Πενς επέμεινε ότι δεν θα αναλάβει εκείνος πρωτοβουλία για συνομιλίες, άφησε ανοικτή την πόρτα όσον αφορά ενδεχόμενες επαφές.

«Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι πιστεύει πάντα στις συνομιλίες. Δεν έχω ζητήσει συναντήσεις. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει», επανέλαβε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Πενς, που θα πραγματοποιήσει μια νέα περιοδεία στην Ασία πριν παραστεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν την Παρασκευή, επισήμανε πάντως πως η αμερικανική θέση παραμένει απαράλλακτη:

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει, μια για πάντα, να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τη φιλοδοξία της να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ τόνισε από την πλευρά της: «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος ήταν σαφής. Δεν πάει στη Νότια Κορέα για να διαπραγματευτεί. Πάει για να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων μας».

tribune.gr