Με τον Θεοδωρικάκο και τη Σημιτοπαρέα στη Νέα Δημοκρατία σε λίγο θα μας περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ

20/01/2018
#
Όπως και οι προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας, έτσι και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι παραμένει η απαισιοδοξία στην κοινωνία. Με μία μικρή ψυχολογική ανάκαμψη όμως . Έτσι το 41% πιστεύει ότι το 2018 τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε χειρότερα. Το 26%, όμως, πιστεύει ότι θα πάνε καλύτερα. Και το 24% πιστεύει ότι θα παραμείνουν τα ίδια.
Αυτό σημαίνει πως το 50% ουσιαστικά πιστεύει ότι δε θα χειροτερέψουν – Γεγονός που στο μνημονιακό σκηνικό συνιστά βελτίωση της ψυχολογίας
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία κρίνει θετικά τα κρίσιμα μέτρα που πέρασαν με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Μέτρα τα οποία είχαν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.
Πιο συκεκριμένα:
– Το 60% κρίνει θετικά την αύξηση επιδομάτων τέκνων κατά 260 εκ ευρώ.
– Το 41% κρίνει θετικά την προκήρυξη απεργιών με 50% συν ένα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Το 32% αρνητικά. Το 27% δεν ξέρει/ δεν απαντά.
– Το 41% επίσης κρίνει θετικά την επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων. Αρνητικά την κρίνει το 37%. Το 23% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Δείτε στη συνέχεια του κειμένου αναλυτικά ολόκληρη την δημοσκόπηση

Φάκελος πολιτική στη δημοσκόπηση

 

Στην πρόθεση ψήφου η εικόνα παραμένει σταθερή σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco. Ειδικότερα παρατηρείται μία σταθεροποίηση της διαδικασίας συσπείρωσης της ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 22,3% από 22,6%. Άρα υπάρχει μία μικρή κάμψη, η οποία οφείλεται στο “ταβάνιασμα” της συσπείρωσης
Σταθεροποίηση παρατηρείται επίσης στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Η συσπείρωση του οποίου κυμαίνεται στο 54%. Επομένως παρατηρείται μία γενικότερη στασιμότητα. Η οποία δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων παραμένουν “στον καναπέ” κατά τη φράση που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι και αναμένουν.

Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σας νοικοκυριού.
Το 30% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και το 24% ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Το 19% κανένας και το 27% δεν ξέρει/δεν απαντά. Επομένως, καθώς οι πολίτες βλέπουν ότι τα μνημονιακά περιθώρια δεν επιτρέπουν κάποια ριζική αλλαγή πολιτικής, αναζητούν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητα τους εντός αυτών των πλαισίων. Ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Στο ερώτημα αυτό έχει προβάδισμα ο πρωθυπουργός ενώ ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Στοιχείο κρίσιμο καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από το μνημόνιο, ώστε όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, να δώσει πιο έντονο ταξικό πρόσημο στην πολιτική της.
Πάντως η πλειοψηφία ούτε θέλει, ούτε βλέπει εκλογές το 2018
Συγκεκριμένα το 52% πιστεύει ότι δε θα γίνουν εκλογές εντός του έτους, ενώ το 30% πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 52% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2018, ενώ το 35% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.
Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την δημοσκόπηση της Alco για το Ραδιόφωνο 24/7