Μήπως το παρακάναμε με τη… μεγαλοψυχία της Δημοκρατίας;

09/11/2017
# #

Μήπως το παρακάναμε με τη… μεγαλοψυχία της Δημοκρατίας;

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα με 48ωρη άδεια, έγινε πολύ γρήγορα talk of the town. Ίσως επειδή, ακόμη και στις συνθήκες αναστολής της κανονικότητας, που βιώνουμε την τελευταία οκταετία της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, στο ηθικό υποσυνείδητο της κοινωνίας, υπάρχουν… άβατα. Κόκκινες γραμμές. Λεπτές έως πολύ ευαίσθητες ισορροπίες.Προφανώς και η Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν συγχωρητικό πολίτευμα. Δείχνει μεγαλοψυχία έναντι των εχθρών της. Αυτή είναι άλλωστε μια παράμετρος-στοιχείο ταυτότητας που την κατέστησε αλεξίσφαρη δια μέσου των αιώνων, και έπεισε τις κοινωνίες να την εμπιστευτούν για τη διασφάλιση και διαιώνιση της ευημερίας τους. Έστω, της ύπαρξής τους.Η Δημοκρατία ωστόσο έχει μηχανισμούς… αυτοελέγχου, που τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να διαγνώσουμε, επειδή απευθύνονται στο υποσυνείδητο. Στο συναίσθημα. Στην καρδιά. Ώστε να “παρκαριστούν” εκεί, και να μπορεί το μυαλό να ξαναπιάσει το νήμα μαζί τους, σε ύστερους χρόνους. Όταν θα έχει σημασία.Σήμερα, έχει σημασία. Έχει σημασία να σκεφτούμε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι ο “οποιοσδήποτε”.

Δεν είναι κάποιος τυχαίος. Εκτελούσε συνειδητά, ως κοινός εγκληματίας, και όχι φυσικά στη βάση κάποιας ιδεολογίας τρομοκρατίας. Στέρησε ανθρώπινες ζωές. Καταδίκασε οικογένειες να περνούν τη σκυτάλη από γενιά σε γενιά, με μια σκιά θλίψης και μελαγχολικής ανάμνησης να ακουμπάει πάντα την καρδιά τους. Διαμόρφωσε μια κουλτούρα ανομίας στις γενιές που ακολούθησαν τον ίδιο. Με λίγα λόγια, ήταν ένας συνειδητός εχθρός της Δημοκρατίας.Δικαιούται συγχώρεση; Με κοινωνιολογικούς όρους, φυσικά και όχι. Όπως δεν δικαιούται και αστερίσκους στην αντιμετώπισή του.

Η προάσπιση της ελευθερίας του ανθρώπου, των ατομικών δικαιωμάτων, εδράζεται μεταξύ άλλων σε μια παρεξηγημένη παράμετρο. Ακουμπάει και στην ατομική βούληση. Όπως είναι ελεύθερος να την εκδηλώνει κανείς.Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο λεγόμενος και “φαρμακοχέρης” της συμμορίας που αυτοαποκλήθηκε “17 Νοέμβρη”, επέλεξε συνειδητά να στερήσει από τον εαυτό του το προνόμιο να λέγεται άνθρωπος.

Η συζήτηση σταματάει εκεί…

ysterografa