Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμος. Ένας λαμπρός Ιεράρχης της Εκκλησίας του Χριστού

04/03/2018
#
 

Σέρρες, Χρήστος Καναρόπουλος


Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από της αιφνιδίου προς Κύριον εκδημίας του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου (5-3-2003) και την διανυομένη επέτειο 20 χρόνων από του επισήμου εγκαινιασμού υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως (7-11-1998), έχει προγραμματίσει σειρα λατρευτικών ακολουθιών και εκδηλώσεων λόγου και τιμής για το τρέχον διήμερο Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Μαρτίου 2018.

Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών τελέσθηκε με συμμετοχή πλήθους λαού πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Ακολούθως, στην αίθουσα «Γεώργιος Καφτατζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση θεολογικού λόγου και βυζαντινού μέλους, η οποία περιελάμβανε ομιλία από τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, με θέμα: «Το λειτούργημα του Επισκόπου εν τη Εκκλησία».

Η εκδήλωση διανθίστηκε με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που απέδωσε ως άριστα η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Νικήτας ο Νέος», υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη και λαμπρή προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου Μαξίμου, ο οποίος ως καλός ποιμένας διακόνησε, λόγοις και έργοις, την Εκκκλησία και τον ιστορικό τόπο των Σερρών, εργάσθηκε αόκνως μεταξύ των άλλων για την μορφωτική και πνευματική ανόρθωση του ιερού Κλήρου, για την άνθηση του μοναχικού βίου, για τον ευπρεπισμό των Ιερών Ναών όπως του παλαιου Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Από τα πιο σημαντικά έργα της καρποβριθούς ποιμαντορίας του υπήρξε το όραμα και η δημουργία,με προσωπική μάλιστα οικονομική συνεισφορά, μιας ακτινοβόλου πολιτιστικής και πνευματικής κυψέλης, η οποία πάνυ δικαίως φέρει το όνομα του, Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.

Στο μεστό θεολογικό του λόγο ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος υπογράμμισε ότι με τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς το σεπτό πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου εκφράζεται μαζί με την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο και το λαμπρό έργο του αοιδίμου Ποιμενάρχου και το ευχαριστηριακό ήθος που διδάσκει η Εκκλησία.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτής προσωπογραφίας του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου στα προπύλαια του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου εις ένδειξη σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπό του αειμνήστου Ποιμενάρχου που επί 19 ολόκληρα χρόνια θεοφιλώς και θυσιαστικώς εποίμανε την Εκκλησία των Σερρών.

Αύριο, Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, θα τελεσθεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου θα τελεσθεί το ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Ιεράρχου και ιερό τρισάγιο επί του τάφου του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: