ΝΔ: Είναι ώρα για εσωκομματικές εκλογές;

26/03/2018
#

ΝΔ: Είναι ώρα για εσωκομματικές εκλογές;

Μεγάλη συζήτηση μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την προοπτική διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη προεδρείων στις...

Τοπικές, αλλά και τις Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος στις αρχές Μαΐου.

Στις τελευταίες συνεστιάσεις ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ κυριαρχεί η γκρίνια για το θέμα. 

Οι εκλογές ήταν δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου όχι μόνον να «ανοίξουν» οι κομματικές διαδικασίες, αλλά και να ανακατευτεί η κομματική τράπουλα, να μπει νέο αίμα. Ωστόσο, εγείρονται κάποιες επιφυλάξεις για το τάιμινγκ. «Αν υποθέσουμε ότι πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, έχει νόημα να αλλάξουμε τους λοχίες όλου του στρατεύματος; Αυτό θα προκαλέσει αποδιοργάνωση λίγο πριν από τη μάχη» έλεγε κομματικό στέλεχος, απόστρατος αξιωματικός φυσικά.

Η δεύτερη επιφύλαξη έγκειται στο ότι οι εσωτερικές εκλογές είτε ανοίγουν παλαιότερες πληγές είτε προκαλούν νέες καθώς η σύγκρουση για τις κομματικές θέσεις δημιουργεί μεγάλες εντάσεις και έριδες σε τοπικό επίπεδο, ομολογουμένως αναντίστοιχα μεγαλύτερες από το «μέγεθος» των ίδιων των κομματικών αξιωμάτων. Μέχρι τις εθνικές εκλογές θα έχουν ξεπεραστεί οι εντάσεις και θα έχει δημιουργηθεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο; Παλιές καραβάνες του συστήματος εκτιμούν πως η εσωκομματική μάχη στελεχών εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια προβληματική εσωστρέφεια την ώρα που δεν χρειάζεται.

Πιο πραγματιστές συνδέουν την απόφαση των εσωτερικών εκλογών με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά ενήμερος όποιος θέλει να ψηφίσει, δηλαδή να έχει πληρώσει τη συνδρομή του 2018. Οι εκλογές θα φέρουν όχι μόνο κινητικότητα στις οργανώσεις αλλά και χρήματα στο ταμείο. «Είναι όμως δυνατόν να ψηφίσαμε για πρόεδρο με τρία ευρώ και για τοπικό συμβούλιο με 12;» σχολιάζουν κάποιοι σκωπτικά. Αυτό βεβαίως εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη συμμετοχή στην όλη διαδικασία, η οποία δεν αναμένεται να πλησιάζει σε καμία περίπτωση τις εκλογές ανάδειξης του αρχηγού. Σημειώνεται επίσης ότι πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν όσοι θέσουν υποψηφιότητα, με το ύψος του παραβόλου να εξαρτάται από το αξίωμα που διεκδικούν.

Πάντως στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς έχουν φτάσει πολλά μηνύματα για τη μετάθεση των εκλογικών διαδικασιών και εξετάζονται σοβαρά...

topontiki.gr