Νίκησαν Τραμπ και Κάβανο!

08/10/2018
#

Νίκησαν Τραμπ και Κάβανο!

 

Παρά τις αντιδράσεις ο Αμερικανός Προεδρος κέρδισε ακόμα μια δύσκολη μάχη

Από την 

Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Εγκρίθηκε τελικά από τη Γερουσία, ο διορισμός στο Ανώτατο Δικαστήριο του αμφιλεγόμενου δικαστή Μπρετ Κάβανο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πλειοψηφία των Συντηρητικών στο ανώτατο όργανο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η υποψηφιότητα Κάβανο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για τις συχνά ακραίες απόψεις του, κυρίως όμως όταν κατηγορήθηκε από τρεις γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των μαθητικών και των φοιτητικών του χρόνων. 

Μία εξ αυτών, η καθηγήτρια Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, κλήθηκε να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, η οποία, αφού άκουσε και την μαρτυρία του Κάβανο, διέταξε το FBI να δειξαγάγει έρευνα για την υπόθεση. 

Ωστόσο, η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας κρίνεται ανεπαρκής, καθώς διήρκεσε ελάχιστες ημέρες, παρότι έπρεπε να ερευνήσει περιστατικά που συνέβησαν πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Η ορκομωσία

Ο 53χρονος δικαστής λίγο μετά την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία ορκίστηκε ο 114ος ανώτατος δικαστής, η θητεία του οποίου -όπως και των υπόλοιπων μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου- είναι ισόβια. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διορισμός του επικυρώθηκε με μόλις 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά, μια οριακή πλειοψηφία που είχε να συμβεί από το 1881! Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές ακολούθησαν την κομματική γραμμή. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, η γερουσιαστής Λίσα Μερκάουσκι -η οποία είχε δεσμευτεί ότι θα ψήφιζε κατά του διορισμού Κάβανο- ψήφισε τελικά «παρών» μετά τη συμφωνία που είχε κάνει με τον συνάδελφο της Στιβ Ντέινς, ο οποίος έλειπε καθώς πάντρευε την κόρη του. 

Από την πλευρά των Δημοκρατικών ο μόνος που ψήφισε εκτός κομματικής γραμμής υπέρ του Κάβανο ήταν ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον διορισμό Κάβανο νίκη των Ρεπουμπλικάνων και προσωπικά του Ντόναλτ Τραμπ ο οποίος στήριξε μέχρι τέλους την επιλογή του. 

Γεγονός είναι ότι το νέο μέλος του κορυφαίου θεσμού της αμερικανικής Δικαιοσύνης αλλάζει τις ισορροπίες και ενδέχεται να φέρει ξανά στο τραπέζι ζητήματα όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, ο γάμος των ομοφύλων κ.λπ.

Οι διαδηλώσεις έξω από το Καπιτώλιο και τα «συγχαρητήρια» της Μελάνια

Την ώρα που οι Αμερικανοί γερουσιαστές επικύρωναν τον διορισμό Κάβανο, χιλάδες άνθρωποι διαδήλωναν στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου κατά του δικαστή, κρατώντας πλακάτ με σκληρά συνθήματα. Μέσα στο κτίριο της Γερουσίας, τη διαδικασία της επικύρωσης διέκοπταν οι φωνές εκατοντάδων γυναικών που φώναζαν «ντροπή σας» στους 50 γερουσιαστές, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του Κάβανο. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτησε τον διορισμό Κάβανο στο ανώτατο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για μια αληθινά ιστορική βραδιά και μια τρομερή νίκη του κόμματός του. Λίγο αργότερα όμως, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Λίσα Μερκάουσκι, της Ρεπουμπλικανής γερουσιαστού της Αλάσκας, χαρακτηρίζοντας «αισχρή» την απόφασή της να καταψηφίσει τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο.

Από τη μακρινή Αφρική όπου βρίσκεται η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ (φωτό), αφού εξήρε τον Κάβανο, δήλωσε ότι χαίρεται που τόσο ο δικαστής όσο και η δρ Φορντ, η γυναίκα που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση, είχαν την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους. Στην δρα Φορντ απευθύνθηκε, όμως, και η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια Ελεν ντε Τζένερις, η οποία έγραψε στο Instagram: «Αυτό το μήνυμα είναι για τη δρα Φορντ. Περάσατε τόσα πολλά και θα ήθελα να σας πω ότι δεν ήταν ανώφελο. Ξεκινήσατε ένα κίνημα και εμείς θα το συνεχίσουμε. Αν δεν ακούσουν τις φωνές μας, τότε θα ακούσουν τις ψήφους μας».

DIMOKRATIANES