Ο Εορτασμός της Αγίας Ειρήνης στην Αστυνομία Κύπρου (ΦΩΤΟ)

06/05/2018
# #

Ο Εορτασμός της Αγίας Ειρήνης στην Αστυνομία Κύπρου (ΦΩΤΟ)

 

Με λαμπρότητα εορτάζει και φέτος η Αστυνομία Κύπρου την προστάτιδά της, Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη. 

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με τον Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας της του Θεού Σοφίας και Αγίας Ειρήνης, πλησίον του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Η επίσημη τελετή, στην οποία παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου, πραγματοποιήθηκε στις 18:30 στο προαύλιο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας μπροστά από το μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων αστυνομικών και πυροσβεστών, όπου μεταφέρθηκε η εικόνα της Αγίας Ειρήνης και το λάβαρο της Αστυνομίας.

Χαιρετισμό στην Εκδήλωση απηύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Ο Υπουργός κ. Νικολάου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Η 5η Μαΐου είναι για όλους τους πιστούς αλλά ειδικά για τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, ημέρα εορτής και άντλησης δύναμης από το παράδειγμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης. Τα λόγια της Αγίας: «Πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι» αποτελούν ένδειξη του σθένους της ψυχής της, και όντας Προστάτιδα της Αστυνομίας μας, τα λόγια της πρέπει να αποτελούν πηγή δύναμης για τη συνέχιση του δύσκολου έργου του Σώματος.

Η Αστυνομία της Κύπρου έχει αλλάξει, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας αλλά και πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέσαμε τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος δικαίου, διασφαλίζοντας ότι οι ανακριτικές αρχές επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες.

Μεταξύ άλλων, ενισχύσαμε το νομικό της οπλοστάσιο και συγκροτήσαμε διά νόμου την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, με σκοπό να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αντίστασης σε πράξεις διαφθοράς στο Σώμα αλλά κυρίως να διαφυλάξουμε τα στελέχη και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας προς την Αστυνομία. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενιαία και ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, όπως αυτή διατυπώνεται στην Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, που θα εφαρμοστεί στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αγαπητά μέλη της Αστυνομίας,

με την ευκαιρία της σημερινής γιορτινής ημέρας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον αγώνα που διεξάγετε καθημερινά στους δρόμους και στις γειτονιές, ενάντια στα μικρά και στα σοβαρά εγκλήματα.

Θα ήθελα να σας παροτρύνω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετείτε το λειτούργημά σας και να διακρίνεστε πάντοτε από αφοσίωση, αμεροληψία και δικαιοσύνη στο καθημερινό σας έργο για προστασία του πολίτη, για το καλό της νέας γενιάς και του τόπου.» 

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι:

«Αποδίδουμε σήμερα χρέος ευλαβικό προς την Προστάτιδα του Αστυνομικού Σώματος, Αγία Ειρήνη. Η γιορτή της Αγίας Ειρήνης είναι για εμάς μια ιδιαίτερη ημέρα με υψηλούς συμβολισμούς, που σχετίζονται με την ουσία της αποστολής μας και της ιστορικής μας παράδοσης. Συμβολίζει την πίστη, την αφοσίωση, τη γενναιότητα και το θάρρος· τις πιο βαθιές αξίες που διαπνέουν την πρωταρχική αποστολή μας για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη.

Στεκόμαστε, συνάμα, με απροσμέτρητο δέος και συγκίνηση μπρος στο μεγαλείο των μελών μας, ανδρών και γυναικών, αγνοουμένων και πεσόντων, που εν καιρώ πολέμου και ειρήνης, τίμησαν στο έπακρο τον όρκο, τη στολή και την αποστολή που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία και η πατρίδα. 

Δηλώνω αισιόδοξος. Γιατί συνεχίζουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστήσουμε αυτόν τον Οργανισμό ακόμη πιο σύγχρονο, ακόμη πιο ευέλικτο και κυρίως αποτελεσματικό· που να ικανοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και τις ανάγκες του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου μέλλοντος. 

Καταληκτικά, διαβεβαιώνω ότι, από πλευράς μας, με τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας σε ό,τι αφορά στη διατήρηση των υψηλών επιπέδων δημόσιας τάξης και ασφάλειας στον τόπο μας. Ώστε να παραδώσουμε μια Αστυνομία ποιοτικά ανώτερη απ’ αυτήν που παραλάβαμε.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των μελών μας και των προσδοκιών των πολιτών. Η τιμημένη παράδοση και η ένδοξη Ιστορία της Αστυνομίας Κύπρου, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Το οφείλουμε στους ήρωες πεσόντες συναδέλφους μας. Το οφείλουμε στους αγνοούμενούς μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην κοινωνία, στην πατρίδα μας και στις επερχόμενες γενεές».

Στο τέλος έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων, στον χώρο του Αρχηγείου της Αστυνομίας.