Όσο πάει και καλύτερα ο Ερντογάν – Πάλι τσακώθηκε με τις ΗΠΑ για Γκιουλέν και Κούρδους

11/01/2018
#

Όσο πάει και καλύτερα ο Ερντογάν – Πάλι τσακώθηκε με τις ΗΠΑ για Γκιουλέν και Κούρδους

 

Η Τουρκία δεν θα εκδίδει κανέναν ύποπτο προς τις ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον δεν παραδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, Τούρκο ισλαμιστή ιεροκήρυκα (και σύμμαχο μέχρι το 2013 του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν:

 

«Προς το παρόν έχουμε παραδώσει στις ΗΠΑ 12 τρομοκράτες, αλλά δεν μας έχουν παραδώσει το πρόσωπο που θέλουμε. Επινοούν διάφορες δικαιολογίες από το πουθενά», είπε ο Ερντογάν ενώπιον αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνέδριο που διεξήχθη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Εάν δεν μας τον παραδώσετε τον Γκιουλέν, τότε να μας συγχωρείτε, αλλά από΄ δω και στο εξής όποτε μας ζητήσετε (να σας παραδώσουμε άλλον έναν τρομοκράτη, όσο εγώ θα βρίσκομαι στον προεδρικό θώκο της χώρας, δεν θα σας τον δίνουμε» προειδοποίησε.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δεσμοί Άγκυρας – Ουάσιγκτον έχουν ήδη πληγεί εξαιτίας της αποτυχίας της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Φ. Γκιουλέν και της στήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας και τον πολιτικό βραχίονά τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σχέσεις τους θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Οι ΗΠΑ δεν μας ακούνε, αλλά ακούνε τους PYD/YPG. Μπορεί άραγε να υπάρξει μια τέτοια στρατηγική συνεργασία; Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα επιτρέψει να της βάζουν τρικλοποδιά οι αντιφατικές πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το σοσιαλπατριωτικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και ο ένοπλος βραχίονάς του, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της βόρειας Συρίας αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό ηγέτη τους τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), για αυτό η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο φορέα.

tribune.gr