Όταν ο Κώστας Καραμανλής κατακεραύνωνε τον Παπανδρέου και τη διαπλοκή για τη συγκάλυψη του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου

25/11/2017
#

 Κώστας Καραμανλής: Το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο που έγινε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας στην Ελλάδα, είναι αυτό που έγινε στο Χρηματιστήριο το ’99 - 2000. Εκεί ανερυθρίαστα, χωρίς καν να ντρέπεται η τότε κυβέρνηση παρότρυνε, πίεζε τους πολίτες να πάνε να βάλουν τα λεφτά τους στο Χρηματιστήριο και στις φούσκες. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εκεί πράγματι χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα.
Και τι έγινε μετά; Τίποτε. Όχι απλώς διερεύνηση του θέματος δεν έγινε, με άρνηση της κυβέρνησης, αλλά στην ουσία ούτε δικαστική διερεύνηση. Και έρχομαι και λέω τώρα: εγώ και το έχω κάνει δημοσίως υπάρχουν υποθέσεις που έκανα την αυτοκριτική μου και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Αναρωτιέμαι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένας να κάνει ποτέ αυτοκριτική; Όλα τα κάνατε τόσο τέλεια; Ή έχετε τόσο μεγάλο βαθμό αλαζονείας, έπαρσης, οίησης για να προσπαθήσετε να πείσετε ότι δεν το έχετε κάνει;

22 Σεπτεμβρίου 2009

 

Και τα ψεύδη του Σημίτη:


Πριν από έναν χρόνο στο βιβλίο «Υπάρχει λύση; Συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη», ο Κ. Σημίτης ανέφερε χωρίς να ντρέπεται: «Το 1999 η Νέα Δημοκρατία και κύκλοι που την υποστήριζαν έπλασαν τον μύθο για “το έγκλημα του Χρηματιστηρίου”. Σήμερα κανείς τους βεβαίως δεν μιλάει για “έγκλημα” ή για σκάνδαλο. Και σωστά. Το Χρηματιστήριο και οι κεφαλαιαγορές επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας και τις κρίσεις».

Και αμέσως μετά έσπευσε να προσθέσει το πιο μεγάλο ψέμα: «Είχα δώσει αυστηρή οδηγία στο κόμμα να μη γίνεται καμία αναφορά στην κερδοσκοπία που επικρατούσε. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι στα καφενεία, την εποχή εκείνη, επικρατούσε άλλο κλίμα και ότι κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές θέλησαν να το εκμεταλλευτούν». Επομένως κατά τον Σημίτη έφταιγαν τα... καφενεία!

Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο άβολη για τον μοιραίο πρώην πρωθυπουργό. Αφίσα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 1999, ελάχιστα πριν από την κατάρρευση, είχε τον τίτλο «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία». Ο ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε στη ΔΕΘ την ίδια χρονιά: «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει». Αλλά και όταν ξέσπασε η κρίση και άρχισε η κατρακύλα, βγήκε ο ίδιος να δηλώσει δημόσια: «Η κατάσταση στη Σοφοκλέους θα ομαλοποιηθεί μέσα σε ένα δυο 24ωρα». Σε κοινή γραμμή και ο υπουργός του Γιάννος Παπαντωνίου δήλωνε εκείνη την περίοδο: «Oσοι είναι στο Χρηματιστήριο θα είναι κερδισμένοι».
Οι πληροφορίες για τα ψέματα Σημίτη από dimokratianews