Παρέμβαση Βαρθολομαίου για τους πλειστηριασμούς. «Πιστεύουμε στο αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης»

28/12/2017
#

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για τους πλειστηριασμούς. «Πιστεύουμε στο αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης»

NewsroomHuffPost Greece

Παρέμβαση για το ζήτημα των πλειστηριασμών έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Σχεδία». «Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για το προσφυγικό ο πατριάρχης είπε: «Ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός” -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεώς Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο».

Σχετικά με το διαθρησκειακό διάλογο τόνισε: «δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αρνηθεί την πίστη του, αλλά να αλλάξει τη σκέψη ή τη στάση του έναντι του άλλου. Οι προκαταλήψεις και η επιθετικότητα προέρχονται από την παρερμηνεία της θρησκείας».

Για τη θρησκευτική τρομοκρατία υπογράμμισε πως «επανειλημμένως έχουμε καταδικάσει κάθε μορφή βίας και κάθε πόλεμο που γίνονται εν ονόματι της πίστεως. Κάθε πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος ενάντια στην ίδια τη θρησκεία».

Τέλος, για το περιβάλλον και τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσυρθούν, όπως έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πως «καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, για να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη, που είναι ο οίκος μας, το σπίτι μας».