Ποια είναι τα δύο πρωτοπαλίκαρα του Κιμ που είναι στην μαύρη λίστα ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ν. Κορέας

11/09/2017
#

Ποια είναι τα δύο πρωτοπαλίκαρα του Κιμ που είναι στην μαύρη λίστα ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ν. Κορέας

 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν γιόρτασε με μια μεγαλοπρεπή φιέστα την επέτειο για την ίδρυση του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα έχοντας στο πλευρό του, εκτός από τη σύζυγο του, τους δυο πιο έμπιστους και στενούς συνεργάτες του.

 

Ο λόγος για τους Ρι Χονγκ Σοπ και τον Χονγκ Σουνγκ Μου, οι οποίοι φαίνεται πως είναι το δεξί χέρι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ο πρώτος είναι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πυρηνικού Οπλισμού της χώρας, ενώ ο δεύτερος είναι ο αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής βιομηχανίας όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης έχει πάντα στο πλευρό του τους δυο επιστήμονες, όταν δίνει το «παρών» σε επιθεωρήσεις οπλικών συστημάτων ή σε δοκιμές όπλων, όπως στην πιο πρόσφατη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου. Μάλιστα, οι δυο άντρες ήταν οι πρώτοι, στους οποίους απονεμήθηκε μετάλλιο προσωπικά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην 4η πυρηνική δοκιμή της χώρας το 2016.

Ο ρόλος των Χονγκ και Ρι είναι ζωτικός στα σχέδια του ηγέτη τους σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, Γιανγκ Μου Τζιν, στον Guardian, καθώς τόνισε: «Όπως όλα δείχνουν ο Χονγκ είναι ο επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών ως υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, ενώ ο Ρι έχει υπό την ευθύνη του τις πυρηνικές δοκιμές όπως τις βόμβες υδρογόνου».

Ωστόσο, οι δυο επιστήμονες δεν χαίρουν της ίδιας εκτίμησης εκτός των συνόρων της Βόρειας Κορέας, καθώς και οι δύο βρίσκονται στην μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, αλλά και της Νότιας Κορέας.

tribune.gr