Ποινή κάθειρξης 16 ετών στον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη

12/06/2018
#

Ποινή κάθειρξης 16 ετών στον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη

 

 

Κάθειρξη 16 ετών, με αναστολή μέχρι τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό,  επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί από το δημόσιο και προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές της οργάνωσης.

Το Δικαστήριο έκρινε, ομόφωνα, ένοχο τον κ. Φουρλεμάδη για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου  και της απλής απιστίας στην υπηρεσία.

 

Οι δικαστές αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο δυο ελαφρυντικά, αυτά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του,  με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια, ποινή που απέσυραν οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε.

Επίσης οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση του, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να φύγει ελεύθερος από το δικαστήριο.

Του επιβλήθηκαν ωστόσο περιοριστικοί όροι, της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης υψους 10.000 ευρώ.

Ελεύθερη έφυγε από τη δικαστική αίθουσα και η φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ η οποία κρίθηκε, με οριακή πλειοψηφία,  ένοχη  για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.

Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε  ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος. Στο Δημόσιο επιδικάστηκε αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δ. Φουρλεμάδη και επιπλέον 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Φουρλεμάδης φέρεται ότι   ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2005-2006, για φιλανθρωπικές αποστολές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με τα χρήματα να ξοδεύονται για άλλους σκοπούς. Στις απολογίες τους οι δυο καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον κ. Φουρλεμάδη να ισχυρίζεται πως τα επίμαχα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.