Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα Ελευθέρια της Κομοτηνής (ΦΩΤΟ)

14/05/2018
#
 

Κομοτηνή | Χρήστος Καναρόπουλος


"Χαίρει Κομοτηναίων πληθύς, των χριστωνύμων ελευθέρια άγουσα, μακραίωνος γαρ δουλείας, τα αχθηφόρα δεσμά, ως ιστός αράχνης διελύθησαν και φως εξανέτειλεν, τοις πριν σκότει καθεύδουσιν, ημισέληνου, νυξ ζοφώδης ηφάνισται, και ελήλυθεν του Σταυρού επικράτεια".

Με αισθήματα ψυχικής ανάτασης πανηγυρίζει και εφέτος η φιλόθεος και ηρωϊκή πόλη της Κομοτηνής τα Ελευθέρια της, τιμώντας με τη δέουσα λαμπρότητα και τις ανάλογες τιμές την 98η Επέτειο της απελευθερώσεώς και την προσάρτησή της στον εθνικό κορμό.

Κατά τα τελευταία 98 έτη, από την ευλογημένη εκείνη μέρα έως και σήμερα, όταν ο ένδοξος ελληνικός στρατός, εισήλθε εις την ιστορική πόλη της Κομοτηνής, παρά την παρέλευση δεκαετιών, γενεών και προσώπων, το μοναδικό εκείνο σημείο αναφοράς που εις πείσμα των καιρών παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο, είναι η θαυμαστή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, προς την οποία στρέφονται διαχρονικά οι Θρακιώτες, Κομοτηναίοι χριστιανοί, αλλά και κάποιες φορές και οι μουσουλμάνοι.

Γι' αυτό και κάθε χρόνο στην Επέτειο το σεβάσμιο Εικόνισμα, των φιλοθέων Ροδοπαίων αντίλιψης, εξέρχεται από το θρόνο της στο ομώνυμο Μοναστήρι και εισέρχεται στην Μητρόπολη για τον λαμπρό εορτασμό των Ελευθερίων.

Ανήμερα, 14 Μαϊου 2018, τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής λαμπρή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του κυριάρχη Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, πλαισιούμενοι από Κληρικούς και Ιεροδιακόνους.

Οι Ιεράρχες της Κρήτης προσήλθαν με αισθήματα τιμής και σεβασμού στην πρωτεύουσα της Θράκης για να μετέχουν των πανηγυρικών και εορταστικών εκδηλώσεων και να αποδώσουν φόρο τιμής στους εκατοντάδες Κρήτες αγωνιστές που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας.

Πλήθος Κομοτηναίων, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Επετείου, υπερεπλήρωσαν τον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό για να μετέχουν των λατρευτικών Ακολουθιών και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, εκφράζοντάς με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη τους στην προστάτιδά τους, Υπέρμαχο Στρατηγό της Ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μητροπολιτικός Ναός εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει προσωρινά ώστε να ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης και συντήρησής του, υπό την επίβλεψη της Διευθύνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε μεστά στο ιερό πρόσωπό της Παναγίας τονίζοντας μεταξύ των άλλων: "Η Παναγία μας, φανερώνεται για να μας διαφυλάξει από τους ενυπόστατους ορατούς μας εχθρούς, που μας κυκλώνουν, που στέκονται προ των πυλών των προσωπικών μας τειχών και των τειχών της πόλεως μας. Παράλληλα όμως η Παναγία μας αποκαλύπτεται και μας ελευθερώνει από τους άλλους εχθρούς, τους νοητούς, που είναι μέσα μας. Από τους εσωτερικούς μας εχθρούς, που είναι τα πάθη μας, τα οποία μας υποδουλώνουν στη δουλεία των πειρασμών μας, και του μισόκαλου, ο οποίος θέλει να μας βγάλει από τον δρόμο του Θεού και να μας βάλει στους δικούς του δρόμους, με μοιραία την κατάληξη και τα πολλαπλά αδιέξοδα".

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των αρχιερέων τον Ποιμενάρχη της Κομοτηνής για την ευγενή πρόσκλησή του και ευχήθηκε η Παναγία να φανερώνεται και να αποκαλύπτεται διαρκώς ώστε να βοηθάει και να ενισχύει τον περήφανο Ελληνισμό που υποφέρει, αντιστέκεται αλλά και επιμένει.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντων των Μητροπολιτών, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, ανάμεσά τους ο Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, τον οποίο καλοσώρισε με ιδιαίτερη θέρμη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και του δώρισε αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Φανερώνης, με την ευχή να ευλογεί και να φωτίζει τα βήματα του Ελληνικού Στρατού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Γεώργιος Πετρίδης.

Εν συνεχεία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κεντρικό μνημείο της Κομοτηνής με το επιβλητικό σπαθί και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών και των Φορέων της Ροδόπης με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από το τιμητικό άγημα της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Κομοτηνής.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη μαθητική, πολιτική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι της Θράκης χειροκροτώντας με θέρμη τη μαθητιώσα νεολαία και τους άνδρες του ελληνικού στρατού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: