Προκλητικός Ντιμιτρόφ: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας» – «Περιμένουμε το πράσινο φως από το ΝΑΤΟ» – Αισχρή συναλλαγή η συμφωνία των Πρεσπών

10/07/2018
#

Προκλητικός Ντιμιτρόφ: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας» – «Περιμένουμε το πράσινο φως από το ΝΑΤΟ» – Αισχρή συναλλαγή η συμφωνία των Πρεσπών

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτό που υπέγραψε την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, επιμένοντας στο λάθος, προσπαθεί να αποδείξει ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία δεν θα υπάρχουν προκλήσεις, όπως αυτή του «μακεδονικού στρατού». Εκτός πραγματικότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση επιμένοντας για τα οφέλη της κατάπτυστης συμφωνίας και την ανάδειξη της Ελλάδας σε »πυλώνα ισορροπίας» των Βαλκανίων.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι λαοί και των δύο χωρών θα στηρίξουν τελικά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Πιστεύω θα “κερδίσουμε” τον λαό, με κάποια προσπάθεια σε όρους εξηγήσεων. Είναι πραγματικά ένας συμβιβασμός, οπότε έχουμε δυσαρεστημένους ανθρώπους και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, στο ΑΠΕ, στο περιθώριο της συνόδου Δυτικών Βαλκανίων.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ξεπεράσει τα προβλήματα με την αντιπολίτευση, απάντησε: «Επειδή είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι, απαιτείται ιστορική ευθύνη για να κάνουμε το σωστό. Να σκεφτούμε τη χώρα και λιγότερο το κόμμα ή το πολιτικό μέλλον μας και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό για τους δυο λαούς από το να είναι πραγματικά κοντά. Πιστεύω ότι αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε το κοινό μέλλον μας», τόνισε ακόμη ο Ντιμιτρόφ.

«Πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα πάρει την έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις με το ΝΑΤΟ, αυτή την εβδομάδα.

«Εχουμε πολλές ελπίδες και πιστεύω ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στο Reuters, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λονδίνο. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες», συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

«Η οριστικοποίηση της συμφωνίας, από τη δική μας πλευρά, θα οικοδομηθεί μέσα από τη διαδικασία για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ακόμη ο Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Ρωσία να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Αν δεν ήταν το ονοματολογικό, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008. Πιστεύουμε ότι δεν είναι ενάντια σε καμία άλλη χώρα αυτό και θα έχει πολύ σημαντική επιρροή στη σταθερότητα της περιοχής. Βέβαια, μέχρι να συμβεί αυτό, θα ανησυχούμε για το όποιο εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί», απάντησε στο Reuters ο Ντιμιτρόφ.

Με πληροφορίες από pentapostagma.gr