Στο Βιετνάμ ο Αμερικανός πρόεδρος.

10/11/2017
#

Στο Βιετνάμ ο Αμερικανός πρόεδρος. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα ισχυρό εμπορικό μήνυμα στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού με την ομιλία του στην διάσκεψη για την Οικονομική Συνεργασία της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον ν’ ανεχτούν χρόνιες εμπορικές παραβιάσεις, ενώ θα επιμείνουν για την εφαρμογή δίκαιων εμπορικών πρακτικών ισότιμης μεταχείρισης.

Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την υπογραφή οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας με οποιαδήποτε χώρα της περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού, με την προϋπόθεση του “αμοιβαίου σεβασμού και της ανταποδοτικής ωφέλειας.”

Παρά το γεγονός ότι μιλούσε σε διάσκεψη για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε αρκετές φορές στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, ενώ αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα της Ινδίας.

Για το πρόβλημα με την Βόρεια Κορέα, είπε ότι η περιοχή της Ασίας δεν πρέπει να είναι όμηρος “στις διεστραμμένες φαντασίες” ενός δικτάτορα.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βιετνάμ—όπως είχε δηλώσει ο ίδιος—ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Ουδεμία συνάντηση είχε επιβεβαιωθεί ποτέ και δεν πρόκειται να υπάρξει (σ.σ. τέτοια συνάντηση σε διμερές επίπεδο), λόγω προβλημάτων στο πρόγραμμα των δύο ηγετών», είπε η Χάκαμπι Σάντερς, η οποία πάντως συμπλήρωσε ότι δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να διασταυρωθούν στο πλαίσιο ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις για μια πιθανή συνάντηση συνεχίζονται.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε την Παρασκευή στην πόλη Ντανάι του Βιετνάμ.

Ο αμερικανός πρόεδρος παράλληλα θα παρουσιάσει το όραμά του για μία “ελεύθερη κι ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού” στην διάρκεια ομιλίας του στην παραθαλάσσια πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)