Στο ΕΣΡ οι 6 φάκελοι των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες

12/01/2018
#

Στο ΕΣΡ οι 6 φάκελοι των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες

 NewsroomHuffPost Greece


Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων των ενδιαφερομένων για τη χορήγηση των επτά ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών. Κατατέθηκαν 6 φάκελοι από τις εταιρείες: Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star), Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha), -ANTENNA TV ΑΕ (ANTENNA), Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (Epsilon), Ειδήσεις Ντοτ ΚΟΜ ΑΕ (ΣΚΑΪ) και Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ (Βρυώνης).

 

Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή, έλεγχος φακέλων και απόδοση αδειών σε όσους πληρούν τα κριτήρια, το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη -σε χρόνο που το ίδιο κρίνει- για την έβδομη άδεια, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε σύντομη συνομιλία, που είχε νωρίτερα, με δημοσιογράφους στη Βουλή.

 

Σε ανακοίνωση του το ΕΣΡ, επισημαίνει: 

 

«Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

 

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Για τα κανάλια που μπορεί να λειτουργούν τώρα αλλά δεν πρόκειται να καταθέσουν συμμετοχή, τότε θα «πέσει μαύρο» καθώς θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκπομπή τους. 

«Τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού διακόπτεται το σήμα σε όσους δεν διεκδικούν τηλεοπτική άδεια», λέει ο νόμος 

Παππάς: Άρτια και συμπαγή η διαδικασία

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, τη χαρακτήρισε άρτια και συμπαγή.

«Το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση όλα είναι εφικτά. Θετικές οι εξελίξεις το ΕΣΡ έχει οργανώσει μια άρτια διαδικασία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μια φάση όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση.

Το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα θα ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον που αφορούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».