Συνάντηση με νόημα Μαρινάκη-Σαββίδη

31/08/2018
#

Συνάντηση με νόημα Μαρινάκη-Σαββίδη

 

Εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά το αιφνιδιαστικό «συμφιλιωτικό» ραντεβού των επιχειρηματιών Σαββίδη και Μαρινάκη προκειμένου «να αποκαταστήσουν» τις μεταξύ τους σχέσεις πέραν του χλοοτάπητα όπου αναγκαστικά είναι αντίπαλοι. Οι πρόεδροι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε γνωστό ξενοδοχείο της Αττικής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr.

Η χρονική στιγμή της συνάντησης έχει την σημασία της. Για τον Ιβάν Σαββίδη έκλεισε ένας κύκλος ερωτοτροπίας με την σημερινή κυβέρνηση που κατέληξε σε ένα ηχηρό διαζύγιο. Έκτοτε ο επιχειρηματίας από τη Ρωσία είναι μόνος του. Δεν διαθέτει επιχειρηματικά ερείσματα που να έχουν ιδιαίτερη αξία πολλαπλασιαστή μετά και την πώληση του Consortium στο Ροστώφ στη Ρωσία όπου υπαγόταν και η βιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. 

​Το σημαντικότερο είναι πώς ο Ιβάν Σαββίδης απομονώθηκε πολιτικά μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας ΕλλάδαςΕίναι δε άδηλο αν τελικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει στα χέρια του επιχειρηματικού σχήματος στο οποίο κατακυρώθηκε και όπου ο κ. Σαββίδης έχει ένα 15%. Το σημαντικότερο είναι πώς ο Ιβάν Σαββίδης απομονώθηκε πολιτικά μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας Ελλάδας η οποία κορυφώθηκε με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών αλλά και την δραστική μείωση παροχής βίζας σε ρώσους πολίτες με ιδιαίτερη δραστηριότητα (ποικίλων μορφών) στη Βόρειο Ελλάδα. 

Η αποκάλυψη της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στο κύκλωμα χρηματοδότησης ακροδεξιών κύκλων στην γειτονική ΠΓΔΜ από το Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με στοιχεία που καταδεικνύουν την εμπλοκή στελεχών του εθνικιστικού VMRO στο Μοναστήρι, προκειμένου να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθιστά τον Ρώσο επιχειρηματία ευάλωτο.

Η σαφής προειδοποίηση των Αμερικανών προς την κυβέρνηση πώς οι συνεργάτες του κ Σαββίδη που διεκδίκησαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «Είναι βιτρίνα ρωσικών συμφερόντων» επικρέμεται ως Δαμόκλεια Σπάθη πάνω από τα επιχειρηματικά ή άλλα σχέδια. 

Περιορισμένη πια και η ελευθερία κινήσεων του ρώσου επιχειρηματία με συγκεκριμένους κύκλους της Εκκλησίας, Ιεράρχες και παράγοντες του Αγίου Όρους, μετά την εμφανή ανάμιξη Ιεραρχών στην δημιουργία της οργάνωσης φάντασμα «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση».

Τόσο το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχουν πλήρως ενημερωθεί. Επακολούθησε η δημοσίευση άρθρου στους Financial Times για τη δραστηριότητα του ρωσικού παράγοντα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτά για τον Ιβάν Σαββίδη

Πριν από δύο μήνες σε Non Paper του Μαξίμου η κυβέρνηση κατήγγειλε δύο επιχειρηματίες, έναν εκ Πειραιώς και έναν εκ Θεσσαλονίκης οι οποίοι συστηματικά υπονομεύουν την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί μία νυκτερινή δήλωση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη πώς «είναι ζήτημα χρόνου η πτώση της κυβέρνησης».

 

Δύο μήνες αργότερα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών απορρίφθηκε η προσφυγή του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά του πορίσματος της Προϊσταμένης Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνης Τζίβα βάσει της οποίας διώκεται σε βαθμό κακουργήματος ο εφοπλιστής για την υπόθεση NOOR1 και τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα από τον Περσικό Κόλπο.

Η απόρριψη και αυτής της προσφυγής σήμανε συναγερμό στο περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ιδιαίτερα στο νομικό του γραφείο. Κύκλοι του Μαξίμου με καλή γνώση των πραγμάτων κάνουν λόγο για κινήσεις των νομικών του εφοπλιστή οι οποίοι φέρονται να τον προειδοποίησαν πώς «τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα». 

Γιατί τον Οκτώβριο; Διότι υπολογίζεται πώς τότε θα κληθεί ο εφοπλιστής από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την τελική κατάθεση του, ανωμοτί, ώστε να καταλήξει η δικαιοσύνη στην τελική διαμόρφωση της διώξεως.

Άλλωστε ο εφοπλιστής αντιμετωπίζει και ένα άλλο πρόβλημα εσχάτως. Ο μήνας του μέλιτος έληξε και όσοι πίστεψαν στις επενδυτικές προοπτικές της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, διαψεύδονται. Επαγγελματικές Ενώσεις άρχισαν ήδη να αποδομούν τα σχέδια του εφοπλιστή αλλά και να καταγγέλλουν τις εργασιακές συνθήκες στις εφημερίδες τις οποίες ελέγχει. 

Οι απολύσεις στα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ είναι πια δεκάδες. Οι δημοσιογράφοι που ορκίζονταν στο όνομα του τώρα προβαίνουν σε δεύτερες σκέψεις. Η αξιοπιστία των εντύπων του υποβιβάζεται και η δομική κομματική σχέση των εφημερίδων με τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας υποβαθμίζουν τα περιθώρια παρέμβασης τους στην κοινωνία. Άλλωστε το καταδεικνύουν και οι κυκλοφορίες. 

Η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε έναν άτυπο μεν, υπαρκτό δε, προεκλογικό αγώνα.

Υπάρχουν τέσσερεις ανοικτές υποθέσεις. Η υπόθεση NOVARTIS, η Υπόθεση NOOR1 , η υπόθεση των οικονομικών των κομμάτων και η υπόθεση Παπαντωνίου. Όλες με φανερές ή αθέατες πολιτικές εμπλοκές και επιπλοκές.

Είναι λοιπόν προφανές πώς οι δύο επιχειρηματίες, ο ένας εκ Θεσσαλονίκης και ο άλλος εκ Πειραιώς, έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία πους τους ενώνουν παρά από εκείνα που τους χωρίζουν. Πολιτικά πάντα.

zougla.gr