Το 2022 το κυπριακό φ.α. φτάνει Αίγυπτο - «Τρέχoυν» για τερματικό σταθμό υγροποίησης σε ευρωπαϊκό έδαφος

20/09/2018
#

Το 2022 το κυπριακό φ.α. φτάνει Αίγυπτο - «Τρέχoυν» για τερματικό σταθμό υγροποίησης σε ευρωπαϊκό έδαφος

 

Το 2022 οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Αίγυπτο!​ Ιστορική ημέρα η σημερινή καθώς όπως είχε προαναγγείλει το pronews.gr, έπεσαν οι υπογραφές σήμερα στη Λευκωσία μεταξύ των Υπ. Ενέργειας της Κύπρου και του Υπ. Πετρελαίου της Αιγύπτου για την συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού Φυσικού Αερίου από το κοίτασμα "Αφροδίτη" στο τεμάχιο "12" της ΑΟΖ προς αιγυπτιακό τερματικό.

 «Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ενός αγωγού» δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός, εξηγώντας ότι θα συμβάλει στην εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πλέον η Κομισίον ρίχνει το βάρος στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της να στηρίξει την κατασκευή LNG στην Κύπρο – παράλληλα με τη δημιουργία του Κυπρο-Αιγυπτιακού αγωγού και του αγωγού East Med.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ Anna Charlotte Bournoville, η οποία ήταν παρούσα στην τελετή, αναφέρθηκε στις τρεις επιλογές για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου:

 -Αγωγός από το οικόπεδο 12 προς την Αίγυπτο

-Η κατασκευή του αγωγού East Med

-Η αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών υγροποίησης φυσικού αερίου ή η κατασκευή νέων επί ευρωπαϊκού εδάφους 

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο Υπουργούς όσο και από την Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών», είπε.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων στα κοιτάσματα της Κύπρου, όπως επίσης και στην ενθάρρυνση περαιτέρω διερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Σημείωσε παράλληλα τη συμβολή της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών έργων σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

« Το ενεργειακό δυναμικό της λεκάνης της Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω συνεργασία στην περιοχή. Η ενέργεια είναι μια ευκαιρία για νέες πολιτικές εταιρικές σχέσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, για ολοκλήρωση των αγορών και για την εγγύηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή», είπε.

Τόνισε επίσης το ρόλο της Αιγύπτου σε σχέση με το ενεργειακό μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της θέσης της και της διαθέσιμης υποδομής της, την οποία όπως είπε μπορεί να μοιράζεται με γειτονικές χώρες. Αυτό είναι δυνατό, όπως είπε, μόνο μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες και την ενσωμάτωση όλων των εμπλεκομένων μερών. Η Αίγυπτος, είπε μπορεί να γίνει περιφερειακός κόμβος για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και μέσω αυτού μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

«Η συνεργασία εντός της Μεσογείου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και θα παραμείνει στα επόμενα χρόνια. Η μακρόχρονη κοινή μας προσπάθεια είναι να οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση που θα βοηθήσει την περιοχή της Μεσογείου να είναι ευημερούσα», κατέληξε ο Αιγύπτιος Υπουργός.