Τουρκία: Απομονωμένος και στην κατηγορία «σκουπίδια» ο Ερντογάν

08/03/2018
#

Τουρκία: Απομονωμένος και στην κατηγορία «σκουπίδια» ο Ερντογάν

Κώστας Τσιτούνας

Τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο και στην Κυπριακή ΑΟΖ:  Σκυλί που γαβγίζει, όχι μόνο δεν δαγκώνει... αλλά στο τέλος γίνεται αρνάκι - Μετά τους τσαμπουκάδες και τις απειλητικές δηλώσεις έρχεται και η ώρα του ταμείου, όπου ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τη «χειρουργική» αποδόμηση του Ταγίπ Ερντογάν -  Το Στειτ Ντιπάρντεμεντ του έστειλε μήνυμα ότι οι εργασίες στο οικόπεδο 10 θα γίνοουν κανονικά, ενώ  ο οίκος Moody's αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά μία βαθμίδα, στο Ba2, την πιστοληπτική αξιολόγηση της γειτονικής χώρας.

Ο χρόνος για τον Ερντογάν τελειώνει και αυτό το ξέρει αρκετά καλά ο Τούρκος πρόεδρος. Τελειώνει πολιτικά η πίστωση χρόνου που είχε άτυπα από τον αμερικανικό παράγοντα. 

Και ξέρετε, σε πρώτη φάση οι αμερικανοί βάζουν πάντα τη μυστική διπλωματία και μετά τα άρματα. 

Κάπου εκεί θα την πατήσει και ο καθόλα παρορμητικός Ερντογάν που μετά το εναντίον του πραξικόπημα δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την πολιτική του ισχύ παρά τις φυλακίσεις και τις εκκαθαρίσεις εις τις οποίες έχει προχωρήσεις και για να είμαι ακριβής συνεχίζει ακόμα και τώρα. 

Η κίνηση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει σε «σκουπίδια» την Τουρκία, μόνο τυχαία δεν είναι. 

Είναι η πρώτη φάση αποδόμησης του Ερντογάν. 

 

Η Τουρκία υποβαθμίζεται από τη Moody’s εξαιτίας γεωπολιτικών και εξωτερικών κινδύνων είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματα του πρακτορείο Bloomberg. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, στην κατηγορία «σκουπίδια» δηλαδή.

Αιτία της υποβάθμισης, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξωτερικών και γεωπολιτικών κρίσεων.

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody’s (με σταθερή προοπτική) φέρει τη χώρα στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα και την Κροατία. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Moody’s Κριστίν Λίντοου, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του επιλέγουν μεσοπρόθεσμα μέτρα, υποτιμώντας αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Ο πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Η Moody’s δεν κρύβει και την ανησυχία της για την «απώλεια δύναμης των θεσμών» στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, όπως τον κατηγορούν και οι αντίπαλοί του, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο δικαστικό σώμα και την κεντρική τράπεζα.

Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί πως σε περίπτωση που, μετά τις προσεχείς εκλογές, ο Ερντογάν ενισχυθεί, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί απρόβλεπτη και περαιτέρω αναποτελεσματική η χάραξης πολιτικής της Τουρκίας.

Tι σημαίνουν όλα αυτά; 

Ότι ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 8/03/2018 και αύριο στην Ουάσιγκτον λαμβάνει χώρα συνάντηση των τριών επιτροπών διαβούλευσης που συγκροτούν τον μηχανισμό εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, όπως συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του State Department, Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα.

Βλέπετε οι αμερικανοί δεν ανέχονται ψευτοτσαμπουκάδες από κανέναν. Άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά δεν έχουν κάνει πίσω ποτέ. 

Οι βαρύτατες απειλές των Τούρκων εναντίον της Ελλάδας είναι προφανέστατα μέρος του τακτικού ελιγμού των Τούρκων εναντίον του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. 

Μόνο που οι ΗΠΑ δεν καταλαμβάνονται από αισθήματα παρορμητισμού.

Λειτουργούν μεθοδικά, σχεδόν χειρουργικά. 

Τούτο βέβαια δεν αποκλείει την ύπαρξη ενδεχομένως κάποιου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. 

Το πότε θα γίνει είναι θέμα του Σουλτάνου.

Το πότε θα λήξει είναι θέμα του θείου Σαμ. 

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο Ερντογάν είναι ότι το όποιο επεισόδιο θα λήξει με χασούρα για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο και με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του. 

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/867077/toyrkia-apomonomenos-kai-stin-katigoria-skoypidia-o-erntogan#ixzz59BZl8Ex6